בין האכלת חתולים לקיפודים, המדריך
המדריך השלם להאכלת חתולי רחוב
כדי לשמור על חתולים, קיפודים וחיות עירוניות אחרות
החתולים העירוניים עברו עם הזמן ממעמד של חתולי זבל לחתולי רחוב והיום הינם חתולי קהילה.
יחד עם העליה במעמדם הקהילתי-חברתי, החתול גם שודרג מבחינת רמת האוכל שהוא מקבל, טיפול רפואי, עיקור וסירוס.

ולמרות הכול, בנפשו פנימה הוא עדיין אותו חתול הומלס שבכל הזדמנות יחפש הפתעות ומציאות בפח זבל הפתוח.
לצד החתולים ובצל ההאכלה שלהם מתקיימת שרשרת מזון שלמה – קיפודים, עכברים, חולדות, שועלים ולפעמים גם נמיות, תנים וחזירי בר.
גם חלק מהעיריות והמועצות המקומיות התחילו לספק מתקנים ייעודיים למזון ושתיה לחתולי העיר.
לעיתים, הן גם דואגות לעיקור חתולי רחוב כאשר מודיעים ומבקשים זאת.

חתולים בריאים יכולים לחיות עד גיל 20 שנה חיים טובים ואף מועילים כאשר הם צדים נחשים, חולדות ושאר מזיקים. החתולים יכולים להיות הסניטרים של הטבע ולתרום לאיכות הסביבה, או להוות מטרד כאשר הם מתרבים ללא הפוגה, ללא עיקור או סירוס ונדונים לחיי מלחמה בלתי פוסקת על טריטוריה, אומללות וסבל.
טיפים חשובים לשמירה על החתולים ושאר בעלי החיים
- להקפיד שהפחים יהיו סגורים בכל עת. חתול שנלכד בפח עלול למות מקור בחורף או מחום והתייבשות בימי הקיץ הלוהטים.
- לוודא שהחתולים עוברים עיקור וסירוס. הנקבות יכולות להמליט החל מגיל 5 חודשים בכל פעם 2-6 גורים, 3 פעמים בשנה. ברור שאין באפשרותן להעניק חיים טובים לגורים אשר סובלים ממחלות קשות ולא מקבלים את מלוא היחס ע"י האם ששוב נכנסה להריון.
- מתי להאכיל: בשעות קבועות (בטווח שעתיים) רצוי מוקדם בבוקר או מאוחר בערב. כך החתולים לא ייאלצו לחכות באזור כל שעות היום.
- האכלה אחת ב-24 שעות, ולא יותר!
- רצוי לתת מזון יבש. אפשר לערבב אותו עם מים או אוכל רטוב למען הצעירים, החולים והמבוגרים במיוחד. אוכל רטוב מתקלקל מהר ומושך זבובים ומחלות.
- חשוב לבחור מקום שקט ורגוע, רחוק ממכוניות ומשכנים. שימו לב שכל החתולים מקבלים הזדמנות לגשת אל קערת האוכל, ובמידת הצורך לחלק לכמה נקודות נפרדות.
- בסיום הארוחה לאסוף ולרחוץ את כל הכלים.
- חשוב שיהיו מים נקיים זמינים 24 שעות, ולהחליף אותם מידי יום לפחות.
- כאשר אפשרי, השתמשו במתקני האוכל והמים לחתולים של העיריה ששומרים על בריאותם ומונעים מקיפודים להגיע אליהם.

מתקני האכלה ושתיה עירוניים



האכלה נכונה של חתולים בכלים נפרדים.
בסיום ההאכלה, אוספים את הכלים – אנג'לה רכלין, הרצליה (לא משאירים כלים עם אוכל על הרצפה):



מה אסור לעשות!
- לתת שאריות של אוכל אנושי, במיוחד כזה שמכיל עצמות.
- להשאיר אוכל על הרצפה ללא השגחה
זה מביא מכרסמים וג'וקים. וגם קיפודים שעלולים להידבק בסקביאס מהחתולים, מחלה שהיא קטלנית עבורם! (החתולים הם נשאי המחלה, אך לא חולים בפועל). - להאכיל בצורה לא עקבית ולזמן מוגבל.
אם אתם נוסעים לתקופה, תדאגו למישהו שיחליף. אם אתם גרים בדירה שכורה, תצטרפו למאכילים קבועים באזור. חתולים הם חיה טריטוריאלית והם עלולים לא למצוא מקום חלופי ולמות ברעב. - חיות בר – אסור בשום אופן להאכיל חיות בר.
מעבר לכך שהאוכל לא מותאם להם והם עלולים לקבל או להעביר מחלות, כאשר הם מתרגלים לקבל מזון מבני אדם, הם ימשיכו להגיע ולהתרבות. חיות הבר כבר לא יחששו מאנשים, וכאשר האוכל יחסר או לא יספיק, יתחילו להיות תוקפניים. - שמרו על הקיפודים!
האוכל של החתולים לא מתאים להם, הם סובלים מהשמנת יתר ומאבדים את היכולת לנוע. בנוסף הם רגישים לסקביאס שמאוד מסוכן עבורם. באופן טבעי קיפודים ניזונים מחלזונות, חשופיות, פירות וחרקים.

זיהיתם קיפוד?
הסימנים החיצוניים של מחלת הסקביאס מתבטאים בעור יבש (מזכיר במראהו אדמה יבשה) שצבעו אפור. במצב מתקדם של המחלה הקוצים נושרים. קיפוד חולה יתקשה אף לנוע ולאכול.
אם נתקלתם בקיפוד חולה או פצוע (או כל חית בר פגועה אחרת) יש לקחת פיסת בד, להניח אותו (בלי לגעת בו) בקופסת קרטון וליצור קשר עם בית החולים לחיות בר בספארי טל: 052-751-6696 או עם עמותת "למען חיות הבר – אביהוא שרווד" טל: 054-5203071
חשוב לדעת!
קיפוד הוא חית בר, אסור להחזיק אותו בשבי, ואסור להעביר אותו לסביבת מגורים רחוקה ולא מוכרת לו, אלא באישור של רשות מוסמכת, למשל רשות הטבע והגנים.
כדי לשמור על חיי הקיפודים, שימו את האוכל עבור החתולים על הגבהה – לוח או אבן שהקיפודים לא יוכלו להגיע אליה.
כך לא משאירים אוכל:


חתולים ושכנים בבית משותף
- תאכילו את החתולים במקום שקט רחוק מהכביש והכניסה לבית. לא בחניה ולא בחדר המדרגות.
- יש לאסוף את שאריות המזון ואת כלי האוכל (מלבד המים) ולדאוג להשאיר את המקום נקי.
- אם יש שכנים שמפריעים או אף נוהגים באלימות – רצוי לתעד את המעשים ולהגיש תלונה במשטרה. ניתן להיעזר במחלקה המשפטית של “תנו לחיות לחיות” כדי לקבל מכתב הבהרה על זכויות החתולים והאנשים המאכילים אותם –בכל מקרה של שאלות מצד השכנים.
- מידע מפורט על זכיות וחובות האכלת חתולים בבניין משותף באתר של האגודה לתרבות הדיור

לא ניתן להוסיף הערות